728x90 AdSpace

Patatoukos news

[news][ticker1]
[ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ][slider1][#E0378A]
[kl][ticker1]
[ΒΒΒ][slider1][#E0378A]

Που οφείλεται η εισβολή της Αφρικανικής σκόνης




Κάτω από ένα πέπλο σκόνης βρίσκεται το λεκανοπέδιο Ιωαννίνων όπως και οι περισσότερες περιοχές της Ηπείρου. Ο ήλιος χλωμός και η ατμόσφαιρα θολή ενώ οι σταγόνες βροχής που έπεσαν κι ενδέχεται να επαναληφθούν την Μεγάλη Πέμπτη έχουν τα χαρακτηριστικά της λάσπης. Σύμφωνα με τον Καθηγητή Μετεωρολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Άρη Μπαρτζώκα το φαινόμενο της σκόνης θα μας ταλαιπωρήσει μέχρι το Μεγάλο Σάββατο. Από την ημέρα εκείνη η κατάσταση αναμένεται να βελτιωθεί και η ατμόσφαιρα να καθαρίσει. Η Κυριακή του Πάσχα αναμένεται σε γενικές γραμμές να κυλήσει με καλό καιρό και αραιές νεφώσεις.

Το φαινόμενο της λασποβροχής, όπως σημειώνει ο κ. Μπαρτζώκας, παρατηρείται στην Ελλάδα κυρίως την άνοιξη. Την εποχή αυτή έχουν αρχίσει να επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες στη Σαχάρα με αποτέλεσμα τη θέρμανση και ανύψωση των παρεδάφιων αερίων μαζών. Αν επικρατεί νότιο ρεύμα, οι αέριες αυτές μάζες, μαζί με τη σαχαριανή σκόνη που περιέχουν, μεταφέρονται στην Ευρώπη.

Αν δεν σημειωθεί βροχή, απλώς προκαλούν θόλωση της ατμόσφαιρας, αν όμως σημειωθεί ασθενής βροχή, παρατηρείται το φαινόμενο της λασποβροχής. Το φαινόμενο δεν παρατηρείται το χειμώνα, αφενός λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών και αφετέρου λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων που "ξεπλένουν" την ατμόσφαιρα. Δεν παρατηρείται επίσης το καλοκαίρι διότι στη χώρα μας επικρατούν βόρειοι άνεμοι, οι Ετησίες (τα Μελτέμια).

Συνιστάται, σημειώνει ο κ. Μπαρτζώκας, όλες τις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας να αποφεύγουμε τη σωματική άσκηση στο ύπαιθρο διότι τα αιωρούμενα σωματίδια ενδέχεται να μας προκαλέσουν αναπνευστικά προβλήματα. Η κατάσταση στη βορειοδυτική Ελλάδα αναμένεται να βελτιωθεί από το Μεγάλο Σάββατο.






Που οφείλεται η εισβολή της Αφρικανικής σκόνης Reviewed by ΠΑΤΑΤΟΥΚΟΣ ΠΑΡΓΑ on Τετάρτη, Απριλίου 24, 2019 Rating: 5 Κάτω από ένα πέπλο σκόνης βρίσκεται το λεκανοπέδιο Ιωαννίνων όπως και οι περισσότερες περιοχές της Ηπείρου. Ο ήλιος χλωμός και η ατμόσφαι...

[news][carousel1]

Δεν υπάρχουν σχόλια: