728x90 AdSpace

Patatoukos news

[news][ticker1]
[ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ][slider1][#E0378A]
[kl][ticker1]
[ΒΒΒ][slider1][#E0378A]

Κινητοποίηση των εργαζομένων στον τουρισμό – Μικρά μεροκάματα, απλήρωτες υπερωρίες, παιδική εργασία, ταπεινωτικές συμπεριφορές – Ε. Υφαντή και Κ. Καλαμπαλίκης στον Prisma



Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν το πρωί της Πέμπτης στα γραφεία της Επιθεώρησης Εργασίας στην Πρέβεζα, μέλη της Κίνησης εργαζομένων στον τουρισμό στην Πάργα και την Πρέβεζα-ΛΑΝΤΖΑ και της Αγωνιστικής Παρέμβασης ιδιωτικών υπαλλήλων Πρέβεζας, στο πλαίσιο της απεργίας που προκήρυξε η Ομοσπονδία Ξενοδοχοϋπαλλήλων.

Στο στούντιο του PRISMA 91,6 μίλησαν το μέλος του ΔΣ των υπαλλήλων επισιτιστικών και τουριστικών επαγγελμάτων Πάργας Πρέβεζας κ Ελισάβετ Υφαντη και ο κ Κώστας Καλαμπαλίκης μέλος του ΔΣ των υπαλλήλων επισιτιστικών και τουριστικών επαγγελμάτων Αχαίας και μίλησαν τόσο για την κατάσταση που επικρατεί στα τουριστικά επαγγέλματο όσο και πιο συγκεκριμένα στην κατάσταση που επικρατεί στις τουριστικές επιχειρήσεις της περιοχής μας.



Όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά:

“Στο χώρο του επισιτισμού και του τουρισμού ,παρά τα συνεχή ρεκόρ εσόδων και επισκεψιμότητας οι εργασιακές σχέσεις δεν έχουν το παραμικρό θετικό αντίκτυπο.

Αντιθέτως ενισχύεται η ασυδοσία των επιχειρηματιών του χώρου η οποία έχει επιφέρει απορρύθμιση και χειραγώγηση των εργασιακών σχέσεων, με την επιβολή ενός νέου εργασιακού μοντέλου χαμηλού εργασιακού κόστους, σε συνδυασμό με ευελιξία και περιορισμένα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Συγκεκριμένα στην περιοχή του Δήμου Πάργας ενώ κάθε χρόνο έχουμε αύξηση των επισκεπτών άρα και μεγαλύτερα κέρδη ιδιαίτερα στα ξενοδοχεία παράλληλα παρατηρείτε ότι οι εργαζόμενοι βιώνουν όλο και πιο άγριο καθεστώς εργασίας.

Συγκεκριμένα:

Μικρότερα μεροκάματα

Περισσότερες ώρες δουλειάς( με δεδομένο το 9ωρο φτάνουν και στις 14 με 15 ώρες δουλειάς )

Απλήρωτες υπερωρίες

Ανύπαρκτα και φυσικά απλήρωτα ρεπό

Μη καταβολή δώρου σχεδόν από το σύνολο των επιχειρήσεων (αν δοθεί μέσω τράπεζας είναι για τυπικούς λόγους και ο εργαζόμενος υποχρεώνετε να το επιστρέψει πίσω στην επιχείρηση, ενώ ο ίδιος το φορολογείται)

Παιδική εργασία με ελάχιστη ασφάλεια και χρήματα αλλά με εξαντλητικά για τα παιδιά ωράρια(πάνω από 9 ώρες και πολλές φόρες και νύχτα)

Μεγάλη αύξηση των προγραμμάτων της υποτιθέμενης «Μαθητιάς» ή voucher τουρισμού. Σε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες της περιοχής καλύπτει και το 50% των εργαζομένων με όριο το 17% . Εδώ εμπλέκονται και διεθνή γραφεία με εργαζομένους από ανατολικές χώρες. Οι συνθήκες εργασίας αυτών των ανθρώπων είναι ακόμη χειρότερες με μισθούς 300 ευρώ το μήνα και εξαντλητικά ωράρια.

Εργατικά ατυχήματα που αποσιωπούνται και φυσικά δεν αποζημιώνονται. Αντίθετα οι εργαζόμενοι τρομοκρατούνται πως αν καταγγείλουν το ατύχημα δε θα ξαναβρούν ποτέ δουλειά.

Απαράδεκτες και ταπεινωτικές συμπεριφορές ιδιαίτερα στις γυναίκες. Οι κυρίες που δουλεύουν τόσο στην καθαριότητα των ξενοδοχειακών μονάδων όσο και στον επισιτισμό ,στην κουζίνα και στην λάντζα, δέχονται καθημερινά απαξοιωτικές συμπεριφορές τόσο από τους εργοδότες όσο και από τους κάθε είδους «υπευθύνους» και όλο αυτό με όλο και χαμηλότερα μεροκάματα και περισσότερες ώρες δουλειάς






ΖΗΤΑΜΕ

Περισσότερους ελέγχους από τους εκλεκτικούς μηχανισμούς τους κράτους

Ιση αμοιβή ίση εργασία

Κατάργηση όλων των ελαστικών μορφών εργασίας



Κανένας εργαζόμενος να μη μείνει μόνος του απέναντι στην τρομοκρατία και αυθαιρεσία αυτό το καλοκαίρι!”

Ακούστε τη συζήτηση:




πηγη:http://www.prevezatoday.gr
Κινητοποίηση των εργαζομένων στον τουρισμό – Μικρά μεροκάματα, απλήρωτες υπερωρίες, παιδική εργασία, ταπεινωτικές συμπεριφορές – Ε. Υφαντή και Κ. Καλαμπαλίκης στον Prisma Reviewed by ΠΑΤΑΤΟΥΚΟΣ ΠΑΡΓΑ on Παρασκευή, Ιουλίου 21, 2017 Rating: 5 Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν το πρωί της Πέμπτης στα γραφεία της Επιθεώρησης Εργασίας στην Πρέβεζα, μέλη της Κίνησης εργαζομέ...

[news][carousel1]

Δεν υπάρχουν σχόλια: