728x90 AdSpace

Patatoukos news

[news][ticker1]
[ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ][slider1][#E0378A]
[kl][ticker1]
[ΒΒΒ][slider1][#E0378A]

Η… άλλη όψη της «βαριάς βιομηχανίας» του τουρισμού για το Ν. Πρέβεζας… (pics+vid)



Κοινή παράσταση διαμαρτυρίας το πρωί της Πέμπτης στα γραφεία της Επιθεώρησης Εργασίας στην Πρέβεζα, πραγματοποίησαν μέλη της Κίνησης εργαζομένων στον τουρισμό στην Πάργα και την Πρέβεζα-ΛΑΝΤΖΑ και της Αγωνιστικής Παρέμβασης ιδιωτικών υπαλλήλων Πρέβεζας, στο πλαίσιο της απεργίας που προκήρυξε η Ομοσπονδία Ξενοδοχοϋπαλλήλων.

Οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν στους υπαλλήλους της Επιθεώρησης, τα φαινόμενα παιδικής και κακοπληρωμένης εργασίας, την εκμετάλλευση με τα προγράμματα μαθητείας, τους εκβιασμούς σε κοπέλες από τις ανατολικές χώρες, με την «εξαφάνιση» των διαβατηρίων τους, σε περίπτωση που θέλουν να καταγγείλουν τις συνθήκες εργασίας, διαμονής και διατροφής τους, την ύπαρξη καμερών σε χώρους δουλειάς χωρίς να το γνωρίζουν οι εργαζόμενοι, ενώ κατήγγειλαν τη στάση του Εργατικού Κέντρου Πρέβεζας με τη φράση: «Μακριά νυχτωμένο το Εργατικό Κέντρο Πρέβεζας».









Η Επιθεώρηση Εργασίας στην Πρέβεζα είναι υποστελεχωμένη, οι υπάλληλοι δεν μπορούν να πληρωθούν τις δαπάνες για τα καύσιμα, ώστε να κάνουν ελέγχους, ενώ «πλήγμα» για την αποτελεσματικότητα αποτελεί το κλείσιμο του γραφείου της Λευκάδας.

Εκ μέρους της Κίνησης εργαζομένων στον τουρισμό στην Πάργα, η κα Έλσα Υφαντή ανέφερε:

«Κάνουμε μία παράσταση διαμαρτυρίας, γιατί τα πράγματα γίνονται πολύ άσχημα στο χώρο του τουρισμού. Εκπροσωπώ την Κίνηση εργαζομένων στον Τουρισμό και τον Επισιτισμό στην Πάργα. Ενώ αυξάνεται η τουριστική κίνηση και τα κέρδη των επιχειρήσεων, τα μεροκάματα γίνονται όλο και μικρότερα, πολύ περισσότερες οι ώρες δουλειάς, απλήρωτες υπερωρίες, ανύπαρκτα και απλήρωτα ρεπό, μη καταβολή δώρων σχεδόν από το σύνολο των επιχειρήσεων, παιδική εργασία με ελάχιστη ασφάλιση και εξαντλητικά ωράρια για τα παιδιά, πολύ μεγάλη αύξηση των προγραμμάτων μαθητείας και των τουριστικών voucher, με αποτέλεσμα μεγάλα ξενοδοχεία της περιοχής αντί να κρατάνε το κατάπτυστο 17%, φτάνουν στο 60% και με παιδιά που προέρχονται από πρώην ανατολικές χώρες.

Έχει παρατηρηθεί και το άλλο άσχημο φαινόμενο, οι διάφοροι υποτιθέμενοι manager των επιχειρήσεων να κρίνουν τα παιδιά με βάση τα σωματικά τους προσόντα προς τέρψη και αγαλλίαση του κάθε πικραμένου. Αυτό θίγει περισσότερο τα κορίτσια.

Γίνονται πολλά εργατικά ατυχήματα και όχι μόνο δεν υπάρχει καμία μέριμνα ή αποζημίωση, αλλά εκφοβίζονται οι εργαζόμενοι ότι αν καταγγείλουν κάτι δε θα βρουν αλλού δουλειά.

Υπάρχουν απαράδεκτες και ταπεινωτικές συμπεριφορές, ιδιαίτερα προς τις γυναίκες που εργάζονται στη λάντζα ή ως καμαριέρες, που γίνονται βορά του κάθε εργοδότη ή υπεύθυνου. Ζητάμε περισσότερους ελέγχους, να ενισχυθούν οι κρατικοί μηχανισμοί, ίση εργασία και αμοιβή και κατάργηση όλων των ελαστικών μορφών εργασίας».

Κανένας εργαζόμενος δεν πρέπει να είναι μόνος του, συλλογικά θα πρέπει να κάνουμε τα πράγματα, ώστε να μη στοχοποιούμαστε, γιατί αν κάποιος κινηθεί μόνος του σίγουρα δε θα ξαναβρεί δουλειά».

Ο Δημήτρης Παπατζίκος, εργαζόμενος-απεργός σε επιχείρηση στη Λευκάδα, μέλος του συνδικάτου εργαζομένων στον τουρισμό-επισιτισμό ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Αττικής, δήλωσε:

«Σήμερα έχει προκηρυχθεί από την Ομοσπονδία Ξενοδοχοϋπαλλήλων κλαδική απεργία, μετά από 5 χρόνια, μέσα σε ένα πολύ δύσκολο κλίμα χαμηλής συνδικαλιστικής δράσης και κινηματικής παρουσίας, ειδικά στον κλάδο, που είναι μία πολύ δύσκολη απόφαση για τους συναδέλφους να απεργήσουν. Αυτή τη στιγμή στο πικ της τουριστικής σεζόν, με τα εξαντλητικά ωράρια που αντιμετωπίζουμε, η δυσκολία είναι τεράστια. Οι δυσκολίες εργασίας και διαμονής βάζουν ένα πολλαπλασιαστικό χαρακτήρα στην κούραση που φέρουμε μετά από κάθε μέρα δουλειάς.

Είμαστε εδώ για να αναδείξουμε ότι μέσα σε όλη αυτή τη μαυρίλα που υπάρχει, υπάρχει εναλλακτική. Δεν έχει τελειώσει τίποτα ακόμη. Μπορούμε να πούμε ότι πράγματα μπορούν να κερδηθούν, μπορούν να απαντηθούν και πάνω απ’ όλα να δείξουμε ότι μπορούμε να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε, μέσα σε αυτές τις δυσκολίες».

Από την πλευρά του ο Βαγγέλης Νάνος, εκδήλωσε τη στήριξη της Αγωνιστικής Παρέμβασης ιδιωτικών υπαλλήλων Πρέβεζας στους εργαζόμενους στον τουρισμό και τόνισε ότι και το σωματείο εργαζομένων στον τουρισμό της Πάργας και το σωματείο ξενοδοχοϋπαλλήλων της Πρέβεζας δεν έχουν βγάλει ούτε μία ανακοίνωση, προσθέτοντας: «Η Ομοσπονδία ουσιαστικά έχει βάλει αυτή την απεργία για να την μποϊκοτάρει».


πηγη:http://www.atpreveza.gr/index.php/news/koinonia/item/24157-paidiki-anasfalisti-ergasia-atyximata.html
Η… άλλη όψη της «βαριάς βιομηχανίας» του τουρισμού για το Ν. Πρέβεζας… (pics+vid) Reviewed by ΠΑΤΑΤΟΥΚΟΣ ΠΑΡΓΑ on Σάββατο, Ιουλίου 22, 2017 Rating: 5 Κοινή παράσταση διαμαρτυρίας το πρωί της Πέμπτης στα γραφεία της Επιθεώρησης Εργασίας στην Πρέβεζα, πραγματοποίησαν μέλη της Κίνησης ...

[news][carousel1]

Δεν υπάρχουν σχόλια: