728x90 AdSpace

Patatoukos news

[news][ticker1]
[ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ][slider1][#E0378A]
[kl][ticker1]
[ΒΒΒ][slider1][#E0378A]

Οι υποδομές στο σφυρί! Πως θα πουληθεί η Εγνατία… Ποια τύχη θα έχει το λιμάνι Ηγουμενίτσας!



Ο μεγαλύτερος οδικός άξονας της χώρας, η Εγνατία Οδός, ετοιμάζεται ολοταχώς να περάσει σε χέρια ιδιωτών... Το μεγαλύτερο λιμάνι της Βορειοδυτικής Ελλάδας, η πύλη της χώρας στην Ευρώπη, οδεύει προς την ιδιωτικοποίηση ή στην χειρότερη περίπτωση στο υπερταμείο!

Το ΤΑΙΠΕΔ προγραμματίζει να εισπράξει έξι δις ευρώ, μέχρι το 2018 βγάζοντας στο σφυρί τις υποδομές της χώρας.

Στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, αναφέρθηκε η πρόεδρος του Ταμείου, Λίλα Τσιτσογιαννοπούλου, επισημαίνοντας πως στόχος είναι η επίσπευση των διαδικασιών.

«Για το 2017 τα έσοδα αναμένεται να προέλθουν από τη Fraport , το Ελληνικό, την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, τον ΟΛΘ, την Αφάντου στη Ρόδο, τη ΔΕΣΦΑ, από ακίνητα του Δημοσίου, και από τα 10 μεγάλα περιφερειακά λιμάνια και μαρίνες», είπε την Πέμπτη 6 Ιουλίου, στη συνάντηση γνωριμίας που είχε με τους συντάκτες, η κ. Τσιτσογιαννοπούλου, σημειώνοντας πως αυτά κατανέμονται σε 500 εκατ. ευρώ για το 2016, σε 2 δισ. ευρώ για το 2017 και σε 3,5 δισ. ευρώ για το 2018, ενώ για την επόμενη χρονιά, , το πρόγραμμα περιλαμβάνει τις εταιρείες ενέργειας, το ποσοστό των μετοχών του ΟΤΕ και το 30% του Ελ. Βενιζέλος.

Συνεχίζοντας η επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ διευκρίνισε πως θα δοθεί ειδικό βάρος στα 10 μεγάλα περιφερειακά λιμάνια, τα οποία θα αποκτήσουν μία ολοκληρωμένη μελέτη για κάθε ένα ξεχωριστά , για το ποιες υπηρεσίες και σε ποια λιμάνια υφίστανται επενδυτικό ενδιαφέρον και στη συνέχεια το Ταμείο θα εγκρίνει το πλάνο ιδιωτικοποίησης, εξηγώντας ότι είναι, πιθανόν να κριθεί ότι ο προβλήτας κάποιου λιμανιού να μπορεί να αξιοποιηθεί για την κρουαζιέρα.

Κατόπιν , μετά τη μελέτη θα προχωρήσει η πώληση ή η μίσθωση για τα αξιοποιήσιμα λιμάνια ή τα τμήματά τους , με τη δέσμευση να είναι έτοιμες οι διαγωνιστικές διαδικασίες έως το δ’ τρίμηνο του 2017 , ενώ τα υπόλοιπα μη αξιοποιήσιμα περιουσιακά στοιχεία θα παραχωρηθούν στο αρμόδιο σκέλος του υπερταμείου. στην Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών (ΕΔΗΣ).

Εντός της χρονιάς προγραμματίζεται να προκηρυχθούν οι διαγωνιστικές διαδικασίες ώστε μέχρι το τέλος του 2017 να υποβληθούν μη δεσμευτικές προσφορές των ενδιαφερόμενων για την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού.

Το ΤΑΙΠΕΔ θεωρεί ότι η υπουργική απόφαση με την οποία προστέθηκαν 20 πλευρικοί σταθμοί στα 680 χιλιόμετρα του δρόμου και άλλοι 18 μετωπικοί σταθμοί διοδίων, θα συμβάλει ώστε να περιοριστούν αισθητά τα διαφυγόντα έσοδα.

Έως ότου γίνει η ιδιωτικοποίηση, τα έσοδα από τα διόδια θα τα εισπράττει η Εγνατία ΑΕ και όταν ολοκληρωθεί το σύστημα των αναλογικών διοδίων σε όλη τη χώρα, από το υπουργείο Υποδομών, ο επενδυτής θα είναι υποχρεωμένος να το εγκαταστήσει με δικό του κόστος και στην Εγνατία.

Το Ταμείο έχει το δικαίωμα παραχώρησης της οδού και είναι έτοιμο να προχωρήσει σε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος μη δεσμευτικού χαρακτήρα, ώστε να εισπραχθούν τα έσοδα από την παραχώρηση το 2018


πηγη: http://www.epiruspost.gr/reportaz/politics/45181-2017-07-07-21-21-46.html
Οι υποδομές στο σφυρί! Πως θα πουληθεί η Εγνατία… Ποια τύχη θα έχει το λιμάνι Ηγουμενίτσας! Reviewed by ΠΑΤΑΤΟΥΚΟΣ ΠΑΡΓΑ on Σάββατο, Ιουλίου 08, 2017 Rating: 5 Ο μεγαλύτερος οδικός άξονας της χώρας, η Εγνατία Οδός, ετοιμάζεται ολοταχώς να περάσει σε χέρια ιδιωτών... Το μεγαλύτερο λιμάνι της Βορ...

[news][carousel1]

Δεν υπάρχουν σχόλια: