728x90 AdSpace

Patatoukos news

[news][ticker1]
[ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ][slider1][#E0378A]
[kl][ticker1]
[ΒΒΒ][slider1][#E0378A]

Πατριωτικό… κρεσέντο για υδροηλεκτρικό στα Άγναντα!



Σκηνές απείρου κάλους εκτυλίχθηκαν στη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου με πρωταγωνιστή τον Δήμαρχο Κεντρικών Τζουμέρκων Μαρίνο Γαρνέλη. Αφορμή ήταν η συζήτηση για την αδειοδότηση μικρού υδροηλεκτρικού, η οποία εξελίχθηκε σε ένα κρεσέντο εθνοπατριωτισμού με τον δήμαρχο να διαμηνύει ότι «το έδαφος είναι δικό μας, το νερό είναι δικό μας... Δεν είμαστε ο δήμος των επιχειρηματιών»!!!

Βέβαια σε μία αποστροφή της τοποθέτησής του, ανέφερε ότι τέτοια έργα θα πρέπει να γίνονται από τους ίδιους τους Δήμους, ώστε να υπάρχουν οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες.

Το υδροηλεκτρικό έργο ισχύος 0,491 ΜW προβλέπεται να γίνει στο ρέμα Σαλτσίρεμα της τοπικής κοινότητας Αγνάντων.

Ήδη το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων στις 2 Ιουνίου γνωμοδότησε στην συντριπτική του πλειοψηφία αρνητικά υιοθετώντας την αρνητική στάση των κατοίκων της περιοχής όπως αυτή καταδείχθηκε σε λαϊκές συνελεύσεις που είχαν προηγηθεί. Και αυτή την αρνητική θέση της δημοτικής αρχής αλλά και των κατοίκων της περιοχής μετέφερε ο ίδιος ο Δήμαρχος Κεντρικών Τζουμέρκων Μαρίνος Γαρνέλης στην επιτροπή Περιβάλλοντος της περιφέρειας Ηπείρου η οποία και κλήθηκε στην σημερινή συνεδρίαση της να γνωμοδοτήσει επί του περιεχομένου του φακέλου Μελέτης Περιβαλλοντικών όρων του εν λόγω έργου.

Ο Δήμαρχος Μαρίνος Γαρνέλης μετέφερε το όχι των κατοίκων και του δημοτικού συμβουλίου της περιοχής στο εν λόγω έργο λέγοντας ότι η τοπική κοινωνία και οι αρχές αυτό που θέλουν είναι να διατηρηθεί ανέπαφη η φύση της περιοχής. « Μεταφέρω την αγωνία, τον προβληματισμό και την θέση των ανθρώπων που εκπροσωπώ. Είμαστε αιρετοί και η συμπεριφορά μας θα πρέπει να συμβαδίζει με την γνώμη των πολλών», τόνισε στην αρχική τοποθέτηση του ο Δήμαρχος.

Ακολούθως ο κ. Γαρνέλης απάντησε σε μια σειρά από ερωτήσεις που του έγιναν από τα μέλη της επιτροπής σημειώνοντας παράλληλα ότι δεν είναι δυνατόν να παραχωρήσει ένα φυσικό αγαθό για ένα τέτοιο έργο από το οποίο ο δήμος δεν θα έχει κανένα όφελος, ενώ λίγο αργότερα εξέφρασε την άποψη πως τέτοια έργα θα έπρεπε να γίνονται από τους ίδιους τους δήμους. «Είχαμε υποσχεθεί ότι θα είμαστε ο Δήμος των πολλών και όχι των επιχειρηματιών» επεσήμανε ο κ Γαρνέλης και πρόσθεσε λίγο αργότερα « το έδαφος είναι δικό μας, του δήμου, το νερό είναι του Δήμου και οι κάτοικοι έχουν μέσα τους ένα βαθύ αίσθημα της ιδιοκτησίας που τους άφησαν οι πρόγονοί τους και θεωρούν ότι είναι αρπαγή της περιουσίας τους».

Η αντιπεριφερειάρχης και πρόεδρος της Επιτροπής Τατιάνα Καλογιάννη απαντώντας στον κ. Γαρνέλη τόνισε ότι ένας επενδυτής οφείλει να έχει τα χαρτιά που να αποδεικνύουν ότι η έκταση ανήκει σε εκείνον. «Άρα δεν έρχεται κάποιος να σας πάρει τις δημοτικές εκτάσεις για να επενδύσει εκεί όπως ισχυρίζεστε» είπε απευθυνόμενη στον Δήμαρχο η κα. Καλογιάννη με τον κ. Γαρνέλη να ανταπαντά ότι αν ο επενδυτής ήθελε να μισθώσει την έκταση θα έπρεπε να απευθυνθεί στον δήμο και μαζί του να κάνει την όποια συμφωνία. «Εμένα αυτό το κατσαπλιάδικο δεν μ’ αρέσει ούτε στην κοινωνία» κατέληξε ο Δήμαρχος Κεντρικών Τζουμέρκων.

Στην συζήτηση για το θέμα τοποθετήθηκε και εκπρόσωπος του ενδιαφερόμενου για το έργο εμμένοντας κυρίως στα περιβαλλοντικά ζητήματα και επισημαίνοντας ότι δεν θα υπάρξουν επιπτώσεις πόσο δε μάλλον όταν η ισχύ για το συγκεκριμένο υδροηλεκτρικό είναι εξαιρετικά μικρή και διευκρινίζοντας ότι τους καλοκαιρινούς μήνες που ο κόσμος επιστρέφει στα χωριά δεν θα λειτουργεί.



πηγη: http://www.epiruspost.gr/ipiros/arta/45271-2017-07-13-14-12-34.html
Πατριωτικό… κρεσέντο για υδροηλεκτρικό στα Άγναντα! Reviewed by ΠΑΤΑΤΟΥΚΟΣ ΠΑΡΓΑ on Πέμπτη, Ιουλίου 13, 2017 Rating: 5 Σκηνές απείρου κάλους εκτυλίχθηκαν στη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου με πρωταγωνιστή τον Δήμαρχο Κεντρικ...

[][carousel1]

Δεν υπάρχουν σχόλια: