728x90 AdSpace

Patatoukos news

[news][ticker1]
[ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ][slider1][#E0378A]
[kl][ticker1]
[ΒΒΒ][slider1][#E0378A]

Μία περίεργη εκσκαφή (ανασκαφή;) σε ένα ιστορικό μοναστήρι της Ηπείρου…



Μια περίεργη υπόθεση ανασκαφής- εκσκαφής, σε ένα ιστορικό μοναστήρι, αποτελεί εδώ και αρκετές ημέρες το πρώτο θέμα συζήτησης στην περιοχή της Κόνιτσας.

Ένα εκσκαφικό μηχάνημα κατασχέθηκε, δύο άτομα οδηγήθηκαν στο Αστυνομικό Τμήμα αλλά και μία δικαιολογία που προέβαλαν για να δικαιολογήσουν την παρουσία τους, βρίσκονται υπό διερεύνηση...

Όλα ξεκίνησαν όταν στο ιστορικό μοναστήρι της Γκούρας, στο Αηδονοχώρι, διαπιστώθηκε ότι διενεργείται ανασκαφή... Εκσκαφή, υποστήριξαν οι δύο εμπλεκόμενοι!

Στο σημείο, σύμφωνα με πληροφορίες του Epiruspost, έσπευσε η Αστυνομία, η οποία όπως ήταν αναμενόμενο σταμάτησε τις εργασίες, στον περίβολο του Μοναστηριού και οδήγησε τα δύο άτομα στο Τμήμα.

Αυτοψία στο χώρο, προκειμένου να διαπιστωθεί οι ζημιές αλλά και να γίνει γενικότερη έρευνα, πραγματοποίησαν και οι Αρχαιολογικές υπηρεσίες.

Οι δύο ημεδαποί, που διαμένουν στην Κόνιτσα, ισχυρίστηκαν ότι δεν διενεργούσαν κάποια παράνομη ανασκαφή, αλλά έκαναν προπαρασκευαστικές εργασίες για την δημιουργία... μνημείου!

Αφέθηκαν ελεύθεροι, όμως αυτό που έχει προβληματίσει τις αρχές είναι ότι το μηχάνημα που χρησιμοποιήθηκε για τις εργασίες, είχε μισθωθεί και μεταφερθεί από την Θεσσαλονίκη!!!

Η υπόθεση τυπικά τουλάχιστον έχει κλείσει... Προς το παρόν...

Σύμφωνα με πληροφορίες, προ δεκαπενταετίας περίπου, στο Δήμο Κόνιτσας είχε κατατεθεί αίτημα από πολίτη, ο οποίος επιθυμούσε δια της νόμιμης οδού, να διενεργήσει ανασκαφή στο χώρο του Μοναστηριού, καθώς εκεί υπήρχε κρυμμένος κάποιος θησαυρός!

Μάλιστα πριν φτάσει στο Δήμο είχε εξασφαλίσει τις άδειες από τις υπόλοιπες υπηρεσίες. Ο Δήμος Κόνιτσας τότε, φοβούμενος για τις συνέπειες που θα είχε μια τέτοια ενέργεια στο Μοναστήρι, καθώς το μισό είναι χτισμένο κυριολεκτικά πάνω σε βράχο, δεν έδωσε την άδεια και η ανασκαφή δεν έγινε ποτέ...

Το συγκεκριμένο μοναστήρι χτίστηκε τον 16ο αιώνα και υπήρξε μία από τις πιο πλούσιες και σημαντικές μονές στην Ήπειρο, καθώς διέθετε μετόχια και στη Ρουμανία!

Κάτω από το ιερό του ναού υπάρχει θολωτή κρύπτη, βάθους δύο μέτρων, όπου μπορούν να χωρέσουν λίγες δεκάδες άτομα.

Η Μονή περικλύεται από ψηλά τείχη, αποκτώντας έτσι φρουριακό χαρακτήρα, ενώ στον περιβολό της, εκτός από τα κελιά των μοναχών, υπήρχαν εργαστήρια και σχολείο που λειτουργούσε από τον 16ο αιώνα.


πηγη: http://www.epiruspost.gr/reportaz/koinonia/44565-2017-06-01-20-26-24.html
Μία περίεργη εκσκαφή (ανασκαφή;) σε ένα ιστορικό μοναστήρι της Ηπείρου… Reviewed by ΠΑΤΑΤΟΥΚΟΣ ΠΑΡΓΑ on Παρασκευή, Ιουνίου 02, 2017 Rating: 5 Μια περίεργη υπόθεση ανασκαφής- εκσκαφής, σε ένα ιστορικό μοναστήρι, αποτελεί εδώ και αρκετές ημέρες το πρώτο θέμα συζήτησης στην περιοχή...

[news][carousel1]

Δεν υπάρχουν σχόλια: